Speltermer: Bra ord att kunna om odds & betting

Kunskap ger fördelar i många sammanhang och att förstå olika speltermer och begrepp inom odds och betting är alltid värdefullt. Se till att du lär dig speltermerna som förekommer på bettingbolagens hemsidor.

1x2
Ett spel med tre olika utfall i matchen där spel på 1 innebär att du tror att hemmalaget vinner. Spelar du på 2 tror du att bortalaget vinner och ett spel på X innebär oavgjort resultat.
1X
Här kombinerar du två utfall i ett enda spel. Genom att spela på "1X" satsar du på att hemmalaget antingen vinner eller att matchen slutar oavgjort, vilket innebär att hemmalaget inte förlorar. Detta erbjuder en högre chans till vinst jämfört med att enbart spela på en ren seger.
X2
Liknande spel som "1X" men istället för hemmalaget fokuserar du på bortalaget. En satsning på "X2" innebär att du tror att bortalaget inte förlorar, det vill säga att de antingen vinner eller spelar oavgjort. Detta är en bra strategi när du tror att bortalaget är starkt nog att undvika en förlust men kanske inte tillräckligt starkt för en garanterad seger.
12
Ett spel där du väljer mellan hemmaseger och bortaseger, med oavgjort som återbetalningsalternativ. Om matchen, halvleken eller perioden slutar oavgjort får du din insats tillbaka, vilket gör spelet till ett säkrare val för dem som vill undvika oavgjorda resultat.
Amerikanska odds
Amerikanska odds, eller Moneyline odds, uttrycks som positiva eller negativa tal. Ett negativt tal indikerar hur mycket du behöver satsa för att vinna 100 enheter, medan ett positivt tal visar hur mycket du vinner om du satsar 100 enheter. Det är ett vanligt format i USA och används ofta i sporter som baseball och amerikansk fotboll.
Arbitrage
En typ av betting där du vinner pengar varje gång genom att satsa på alla utfall, men hos olika spelbolag till rätt odds.
Asiatiskt Handikapp
Varje lag får ett handikapp i början av matchen med ett antal poäng/mål i övertag eller tvärtom. Denna spelform gör det enklare att betta då man endast ges två alternativ. Om matchen inklusive handikappet slutar oavgjort så betalas insatsen tillbaka.
Betting Exchange
Ett vadslagningssystem där spelare satsar mot varandra snarare än mot ett spelbolag. Här kan du själv välja odds och antingen acceptera andras vad eller erbjuda dina egna, vilket ger större flexibilitet och ofta bättre odds.
Decimalodds
Det mest vanliga sättet att visa odds i Europa. Oddset visar hur mycket du vinner per insatsenhet. Till exempel betyder 3.00 att du vinner tre gånger insatsen om du vinner vadet.
Dubbel
En typ av kombinationsspel där två olika vad kombineras. För att vinna måste båda valen vara korrekta, vilket ökar potentiella vinster men också risken.
Engelska Odds
Även kända som fraktionella odds och används främst i Storbritannien. De representerar vinsten du gör för varje insatsenhet, till exempel 5/1 betyder att du vinner fem enheter för varje satsad enhet.
Femling
Ett kombinationsspel bestående av fem olika vad. Alla val måste vara korrekta för att spelet ska vinna, vilket gör det till ett högriskspel med potential för höga utbetalningar.
Halvtid/Fulltid
Ett spel där du tippar på resultatet både i halvtid och i fulltid. Detta ökar komplexiteten men också potentiella vinster, eftersom du måste förutsäga två utfall korrekt.
Grand Salami
Ett över/under-spel som gäller totala antalet mål, poäng eller runs i alla matcher för en dag, vanligt inom ishockey och baseball.
Head-to-Head
Ett spel där två deltagare eller lag jämförs direkt mot varandra, oavsett resten av fältet eller matchresultatet, vilket skapar en spännande och direkt konkurrens.
Kombinationsspel
Ett spel där flera olika vad kombineras, och alla val måste vara rätt för att spelet ska vinna. Detta ökar både riskerna och den potentiella vinsten jämfört med enkla spel.
Livebetting
Att placera vad under pågående match eller evenemang. Oddsen ändras i realtid beroende på vad som sker under spelets gång, vilket kräver snabba beslut och ger en dynamisk spelupplevelse.
Matchodds
Odds för utfallet av en match, inkluderande alla faktorer som förlängning eller straffar. Detta är grundläggande vad som ofta används inom alla typer av sportvadslagning.
Moneyline
Ett enkelt vad på vilket lag eller vilken spelare som vinner matchen. Det finns inga handikapp eller poängspridningar inblandade, vilket gör det till ett populärt val för många spelare.
Draw No Bet
Ett spel där du får tillbaka din insats om matchen slutar oavgjort. Detta minskar risken eftersom du endast förlorar om det lag du inte satsade på vinner.
Scorecast
Ett spel där du måste förutsäga första målskytten och matchens slutresultat. Det är ett svårt men potentiellt lönsamt spel om du kan göra korrekta förutsägelser.
Singelspel
Det enklaste spelet där du placerar ett vad på ett enda utfall. Det kräver mindre analys än kombinationsspel och är lättare att vinna, även om vinsterna oftast är mindre.
Timecast
Ett spel där du förutsäger vem som gör första målet och vid vilken tidpunkt i matchen. Det kombinerar element av både timing och precision för att öka oddsen och spänningen.
Trixie
Ett kombinationsspel bestående av fyra spel från tre val: tre dubblar och en trippel. Det ger en viss säkerhet då bara två av de tre valen behöver vinna för en utdelning.
Underdog
Termen för en deltagare som inte är favoriserad att vinna. Att satsa på underdogs kan vara riskabelt men ofta erbjuder högre vinster på grund av de osannolika oddsen.
Value bets
Ett value bet inträffar när du bedömer att sannolikheten för ett utfall är högre än vad oddsen som erbjuds reflekterar. Genom att kontinuerligt satsa på value bets där du ser ett värde, kan du öka dina chanser att göra en långsiktig vinst.
Void
Används när ett spel blir ogiltigt på grund av olika omständigheter, som t.ex. avbruten match. Din insats återbetalas, vilket eliminerar risken för förlust under sådana förhållanden.
Över/Under
Spelet går ut på att betta om matchen kommer att ha över eller under ett visst antal mål/poäng. Det kan vara vid fulltid, halvlek eller fulltid inklusive förlängning.
ROI - Return on Investment
Ett mått på lönsamheten för dina spel. ROI beräknas genom att dividera total vinst (eller förlust) med den totala mängden pengar satsade. Det ger en procentuell representation av din effektivitet som spelare och är viktigt för att utvärdera och förbättra din vadslagningsstrategi.
Sure bets
En spelform där du placerar bet på alla möjliga utfall hos olika bookmakers till sådana odds att du garanteras en vinst oavsett utfallet. Sure bets kräver noggrann övervakning av oddsvariationer mellan olika spelbolag och kan ge en säker men ofta liten avkastning.
Bankrulle
Den totala summa pengar du avsatt för att satsa. En välhanterad bankrulle är avgörande för att bedriva ansvarsfullt spelande, och det är viktigt att anpassa storleken på dina insatser i förhållande till din totala bankrulle för att minimera risker och optimera spelmöjligheter.
Odds
Grunden inom all sports betting som utgör sannolikheten att ett utfall ska ske eller inte. Ett odds på 1.0 innebär 100% sannolikhet, ett odds på 2.0 att det är 50% sannolikhet osv. Du kan använda vår oddskalkylator för att omvandla mellan odds och sannolikhet.