Value betting

Att spela på sport genom oddsspel är ett statistiskt spel där sannolikheten för att ett utfall inträffar är det man bettar på. Till grunden för vilket odds som ett visst utfall får ligger tidigare resultat och befintliga insatser. Det är alltså både historiska data och hur andra spelare ser på vadet som avgör aktuellt odds.

Den matematiska formeln för odds är:

formel för odds

Vad är ett value bet?

Spelbolagen har algoritmer för att beräkna och sätta odds. Du kan själv ta fram en sån och räkna fram oddset för givna utfall. Om din algoritm är bättre kan du slå de i deras eget spel så att säga.

Om ditt odds är lägre och din beräkning är bättre på att förutsäga utfall har spelbolaget satt ett för högt odds. Om du lägger ett oddsspel hos de får du ett högre värde, eller man kan också säga ett billigare pris, för spelet. Du får ett Value Bet helt enkelt.

Valuebetting för att tjäna pengar

Man kan tillämpa denna metod för att tjäna pengar på oddspel. Det gäller dock att vara långsiktig och ha en strategi som minskar risker och ger bra avkastning på lång sikt.

Spel på sport bygger på sannolikhet och det kan hända saker innan match men också under matchen som förändrar sannolikheten för slutresultatet. Det är just sannolikheten som är grunden bakom själva oddspelet och man brukar ju säga att allt kan hända i sportens värld.

Om vi leker med tanken att det är en perfekt marknad, där oddsen är exakt rätt uträknade - alltid! Då kommer vare sig du eller spelbolagen att tjäna några pengar. För att spelbolagen ska med vinst måste de erbjuda spelen med odds till deras fördel.

Värdeodds är på din sida

För att du ska kunna tjäna pengar på vadslagningen måste oddsen vara till din fördel. Det inträffar när oddset är lite för högt i förhållande till sannolikheten. För att du ska kunna tjäna pengar på sikt måste du dock sprida dina risker och möjligheter på många bets.

Som exemple kan vi ta att om oddset för att Arsenal vinner sin hemmamatch är satt till 1,24 kan det ju statistiskt hända att de förlorar. Det kommer att ske både en och två gånger. Men, om det varje gång är ett värdeodds kommer du på sikt att gå med vinst.

Med många små valuebets och bra riskspridning kommer du att vinnande ur kampen.

Hitta value bets snabbt och enkelt med datorprogram

Hur hittar man då dessa värdebets? Det finns såklart programvara för det och det är RebelBetting som tagit fram en snabb och enkel sådan. Programmet hämtar i realtid odds från massor av olika spelbolag, matcher och sporter. Med massor av kalkyler och jämförelser av oddsmarknaden visas aktuella valuebets som du kan lägga.

Du ställer in vilken bankroll du har (hur mycket spelpengar) och vilka spelkonton du kör med. Ställ in vilken lägsta och högsta nivå på värde du vill delta i och låt programmet visa dig aktuella spel just nu. När du klickar på Spela kommer programmet att autosurfa åt dig fram till rätt match. Du själv lägger dock spelet när du ska värdebetta.

skärmdump value betting

Så här kan en lista se ut med möjliga värdespel.

Skillnader mot arbitragespel

Inte lika stressigt
Det finns några tydliga skillnader i valuebetting mot arbitragebetting. En sådan är att det inte är lika stressigt. Du måste ju inte matcha ditt spel/odds hos en eller två andra bookmakers samtidigt. Risken för ändrade odds som förstör arbitraget finns med andra ord inte.

Om oddset ändras innan du hinner komma fram till din betslip så kan du räkna om värdet och är det för dåligt hoppar du av och återgår till listan med andra spel. Den som tycker att arbritrage är stressigt kommer tycka att värdebetting är ett mer avslappnat sätt att tjäna pengar på oddsspel.

Färre antal spelkonton
Till skillnad från Arbitrage Betting kan man faktiskt nöja sig med endast ett spelkonto. Du lägger ju i praktiken bara ett vad per match och inte på samtliga utfall. Det kan dock vara bra att ha sin bankrulle fördelad på några olika för antalet value bets som dyker upp ökar.

Mindre initial investering
En annan kanske ännu större fördel är att du som investerare inte behöver avsätta lika stort kapital för dina sportspel. För att arbitragebetting ska fungera måste man ha ganska stor bankroll och det fördelat på flera olika spelkonton. Inom valuebetting funkar det med en mindre summa på några tusen istället för tiotusentals kronor.

Räkna med varians
Om du hållit på med arbitragespel eller sett kurvor på intjäning så har du säkert sett en ganska stabil kurva med vinst varje gång. Värdespel funkar inte så, utan du kommer att förlora pengar ibland men också vinna pengar.

Om alla spel du lägger är värdeodds kommer dock vinsterna att bli större än förlusterna och trendlinjen i dina grafer går uppåt. Du får avkastning på ditt kapital. Bli dock inte stressad över att det går neråt ibland. Ha is i magen och lita på att statistiken och oddssättningen jobbar i din riktning.

Hur mycket pengar kan man tjäna?

Det finns flera olika faktorer som avgör hur mycket du kan tjäna. Dels såklart vilka value bets som dyker upp, hur många du kör, hur mycket pengar du satsar och eventuella spelbegränsningar.

Under min första testmånad (november 2018) blev utfallet så här:

avkastning value betting

Nu hör det till saken att investerat kapital var ganska litet och de flesta av bets ganska små och under maximalt belopp som tilläts. Maximalt satsat kapital eller maximal potentiell vinst brukar begränsas hos de flesta spelbolag. Det skiljer sig en del mellan olika bolag och vilka marknader man spelar på. De större ligorna som Premier League i fotboll eller NBA i basket har större tillåtna spel än mindre ligor.

När man har en större rulle kommer man förr eller senare att bli begränsad i vilken summa man får satsa. Det gör ju också att avkastningen inte blir lika hög på sikt procentuellt. Däremot kan man bibehålla en helt okej avkastning i reella pengar och göra sig en bra extrainkomst, skattefritt dessutom.

Jag förväntar mig inte att få samma höga procentuella avkastning framöver som under testmånaden. Företaget bakom programvaran skriver att deras snittkunder dubblar sitt satsade kapital på 3 månader. Det finns dock beta-testare som har lyckats riktigt bra och fått hela 400% avkastning på 4 månader.

 

» Läs mer på RebelBetting «