Värdeodds (value betting)

Att spela på sport genom oddsspel bygger på statistik och sannolikheter för att ett visst utfall inträffar. Bakom beräkningen av odds ligger tidigare resultat och befintliga insatser. Det är alltså både historiska data och hur andra spelare ser på vadet som avgör det odds som ges. Värdeodds inträffar när oddset sätts högre än vad som är statistiskt backat.

Innehåll i artikeln

  1. Vad är ett värdeodds?
  2. Spela på värdeodds för att tjäna pengar
    1. Värdeoddsen är på din sida
  3. Så hittar man värdeodds enkelt
  4. Skillnader mot arbitragespel
  5. Hur mycket pengar kan man tjäna på value betting?

Vad är ett värdeodds?


Spelbolagen har algoritmer för att beräkna och sätta odds. Du kan själv ta fram en sån och räkna fram oddset för givna utfall. Om din algoritm är bättre kan du slå de i deras eget spel så att säga. Den enkla matematiska formeln för beräkning av odds är:

formel för odds

Om ditt odds är lägre och din beräkning är bättre på att förutsäga utfall har spelbolaget satt ett för högt odds. Om du lägger ett oddsspel hos de får du ett högre värde, eller man kan också säga ett billigare pris, för spelet. Du får ett värdeodds (Value Bet) helt enkelt.

Spela på värdeodds för att tjäna pengar


Man kan tillämpa denna metod för att tjäna pengar på oddsspel. Det gäller dock att vara långsiktig och ha en strategi som minskar risker och ger bra avkastning på lång sikt.

Spel på sport bygger på sannolikhet och det kan hända saker innan match men också under matchen som förändrar sannolikheten för slutresultatet. Det är just sannolikheten som är grunden bakom själva oddspelet och man brukar ju säga att allt kan hända i sportens värld.

Om vi leker med tanken att det är en perfekt marknad, där oddsen är exakt rätt uträknade - alltid! Då kommer vare sig du eller spelbolagen att tjäna några pengar. För att spelbolagen ska gå med vinst måste de erbjuda spelen med odds till deras fördel.

Värdeoddsen är på din sida

För att du ska kunna tjäna pengar på vadslagningen måste oddsen vara till din fördel. Det inträffar när oddset är lite för högt i förhållande till sannolikheten. För att du ska kunna tjäna pengar på sikt måste du dock sprida dina risker och möjligheter på många bets.

Som exempel kan vi ta att om oddset för att Arsenal vinner sin hemmamatch är satt till 1,24 kan det ju statistiskt hända att de förlorar. Det kommer att ske både en och två gånger men om det varje gång är ett värdeodds kommer du på sikt att gå med vinst.

Med många små valuebets och bra riskspridning kommer du att gå vinnande ur maratonkampen.

Så hittar man värdeodds enkelt


Hur hittar man då dessa värdeodds? Det enklaste är att använda en value bet finder och det finns ett svenskt företag som gjort en sådan. RebelBetting Value Betting leverar i realtid såna här värdeodds och man kan använda den direkt i webbläsaren på dator eller mobil. Programmet hämtar i realtid in oddsen från massor av olika spelbolag, matcher och sporter. I bakgrunden körs kontinuerligt kalkyler och när det dyker upp ett fördelaktigt valuebet kan man som användare snabbt hugga och lägga sitt bet.

Du ställer in vilken bankroll du har (hur mycket spelpengar) och vilka spelkonton du kör med. Ställ in vilken lägsta och högsta nivå på värde du vill delta i och låt programmet visa dig aktuella spel just nu. När du klickar på Spela kommer programmet att autosurfa åt dig fram till rätt match. Du själv lägger dock spelet när du ska värdebetta.

Värdeodds

Så här kan en lista se ut med möjliga spel på värdeodds. Notera förväntade avkastningen per spel och att det finns otroligt många olika value bets att delta i för den som har ett Rebelbetting Pro abonnemang.

Skillnader mot arbitragespel


Inte lika stressigt
Det finns några tydliga skillnader i valuebetting mot arbitragebetting. En sådan är att det inte är lika stressigt. Du måste ju inte matcha ditt spel/odds hos en eller två andra bookmakers samtidigt. Risken för ändrade odds som förstör arbitraget finns med andra ord inte.

Om oddset ändras innan du hinner komma fram till din betslip så kan du räkna om värdet och är det för dåligt hoppar du av och återgår till listan med andra spel. Den som tycker att arbritrage är stressigt kommer tycka att värdebetting är ett mer avslappnat sätt att tjäna pengar på oddsspel.

Färre antal spelkonton
Till skillnad från Arbitrage Betting kan man faktiskt nöja sig med endast ett spelkonto. Du lägger ju i praktiken bara ett vad per match och inte på samtliga utfall. Det kan dock vara bra att ha sin bankrulle fördelad på några olika för antalet value bets som dyker upp ökar.

Mindre initial investering
En annan kanske ännu större fördel är att du som investerare inte behöver avsätta lika stort kapital för dina sportspel. För att arbitragebetting ska fungera måste man ha ganska stor bankroll och det fördelat på flera olika spelkonton. Inom valuebetting funkar det med en mindre summa på några tusen istället för tiotusentals kronor.

Räkna med varians
Om du hållit på med arbitragespel eller sett kurvor på intjäning så har du säkert sett en ganska stabil kurva med vinst varje gång. Värdespel funkar inte så, utan du kommer att förlora pengar ibland men också vinna pengar.

Om alla spel du lägger är värdeodds kommer dock vinsterna att bli större än förlusterna och trendlinjen i dina grafer går uppåt. Du får avkastning på ditt kapital. Bli dock inte stressad över att det går neråt ibland. Ha is i magen och lita på att statistiken och oddssättningen jobbar i din riktning.

Hur mycket pengar kan man tjäna?


Det finns flera olika faktorer som avgör hur mycket du kan tjäna. Dels såklart vilka value bets som dyker upp, hur många du kör, hur mycket pengar du satsar och eventuella spelbegränsningar.

Under min första testmånad blev utfallet så här:

avkastning value betting

Nu hör det till saken att investerat kapital var ganska litet, de flesta bets ganska små och de låg under maximalt tillåtet belopp att satsa. Maximalt satsat kapital eller maximal potentiell vinst brukar begränsas hos de flesta spelbolag. Det skiljer sig en del mellan olika bolag och vilka marknader man spelar på. De större ligorna som Premier League i fotboll eller NBA i basket har större tillåtna spel än mindre ligor.

När man har en större bankrulle kommer man förr eller senare att bli begränsad i vilken summa man får satsa. Det gör ju också att avkastningen mätt mot totalt kapital inte blir lika hög på sikt procentuellt. Däremot kan man bibehålla en helt okej reell avkastning och göra sig en bra extrainkomst, skattefritt.

Jag förväntar mig inte att få samma höga procentuella avkastning framöver som under testmånaden. Företaget bakom programvaran skriver att deras snittkunder dubblar sitt satsade kapital på 3 månader. Det finns dock beta-testare som har lyckats riktigt bra och fått hela 400% avkastning på 4 månader.

Rebelbetting rapporterar löpande hur det går för alla som använder deras mjukvara och det är imponerande siffror. ROI (return on investment) ligger ofta på över 40% per månad.

ROI hos ValueBetting användare
Skärmdump från ValueBetting som visar statistiken för alla användare som lagt mer än 500 bets totalt.

 

» Läs mer på RebelBetting «