Så tjänar Neo (19 år) mycket pengar på sports betting

I avsnittet "Sveriges lägsta VS högsta lön" på Youtube-kanalen UPPDRAG MAT besöker Mauri Hermundsson en 19-åring på Liljeholmen i Stockholm. Killen kallar sig för Neo och uppger att han tjänar 150 000 kr i månaden.

Det dyker upp en hel del ord och begrepp som bottar, bankroll management, variansen etc. Det som Neo verkar göra är det vi kallar för Value Betting. Kanske att han också har nyttjat en del Sure Betting för att räkna hem säkra odds.


Starta videon så hoppar du rakt in till avsnittet där Neo är med.

Mauri återkommer i videon flera gånger till Jesper Roine, professor i nationalekonomi, som uttalar sig om de olika yrkena och inkomsterna. Han säger att Neo egentligen inte bidrar till något i samhällsekonomin, men att han nyttjar en lucka i systemet.

Det som Neo nyttjar / utnyttjar är arbitrage, en felprissättning på marknaden. Genom att systematiskt betta på överodds kan han på lång sikt slå bettingbolagen. Men.... vad är haken?

Kommer Neo eller Du att kunna tjäna 150 000 kr varje månad?

Att Neo kan ha tjänat 150 000 kr en enskild månad är möjligt, särskilt om han gick in med mycket stora summor i början och inte hunnit bli limiterad ännu. Han kan också ha gjort det kloka valet att lägga de större betten på ett spelbolag som aldrig begränsar, som t ex Pinnacle Sports.

Neo själv tar upp limitproblemet, att spelbolagen kan begränsa (sätta en limit) ditt spelande. Det gör att potentiella avkastningen minskar och det blir svårt att upprätthålla sån där hög intjäning och leva helt på sin betting. En del bettare jobbar runt problemet genom att nyttja så kallade "clones" eller "mirrors". Det är kloner på samma underliggande odds. Som exempel har Unibet, PAF.com och Redbet.com samma oddsmaskin i botten.

En riskfaktor för att bli limiterad är att spela på alla möjliga olika ligor, sporter och länder. Spelbolagen har byggt in många olika algoritmer som förr eller senare fångar upp sportsbettare som jobbar efter nåt system.

Därmed inte sagt att du ska avstå - Kör så länge det går! Undvik fällorna och du kan hålla på längre. Det går att tjäna ihop hundratusentals kronor på den här typen av arbitrage.

Men hur mycket tjänar egentligen Mauri Hermundsson själv?

Den frågan kommer ju ganska naturligt efter att ha sett hela programmet så vi försökte kolla upp lite vad som finns att gissa sig till. Ganska snabbt hittar vi ett klipp från SVTs Kvartsamtalet där han säger att han en vanligt månad har 80 000 kr efter skatt (vilket är kring 135 000 i bruttolön.

Mauri har två registrerade bolag där det som heter Mauri Hermundsson AB är det som varit verksamt de tre senaste åren. För 2022 års bokslut redovisades en omsättning på 2,1 MSEK men inget löneuttag. En aktieutdelning tog han på 188 tkr men resten sparades i bolaget. Den lön som Mauri lever på måste komma från annat håll helt enkelt.